dakwerkenexpert-weetjes-dak-isoleren-welke-materialen-kies-jij

Dak isoleren: welke materialen kies jij?

Dakwerkerantwerpen.be
13/02/2018
Dakisolatie

Wanneer je het dak van je woning laat isoleren, heb je de keuze uit verschillende methodes en materialen. Hieronder lees je meer over hoe je een dak kan isoleren en de materialen waaruit je kan kiezen.

Dak isoleren: binnen- of buitenkant?

Een dak kan vanaf de binnenkant of de buitenkant worden geïsoleerd. Het isoleren van een dak vanaf de buitenkant wordt warmdakisolatie genoemd. Het isolatiemateriaal ligt hierbij bovenop de dragende constructie.

Bij een koud dak wordt het dak juist aan de binnenzijde geïsoleerd: de isolatie ligt onder de dakconstructie en dakbedekking.

Een warm dak geniet de voorkeur, omdat het de onderconstructie beschermt tegen koude en vocht. Wel is warmdakisolatie duurder dan kouddakisolatie: de dakbedekking zal moeten worden verwijderd om het isolatiemateriaal aan te brengen.

Hoe kan je een dak isoleren?

De verschillende methodes voor een dak isoleren binnen of buitenkant zijn:

1. Platen

Isolatieplaten worden aan het dak bevestigd. Het belangrijkste voordeel van platen is dat er snel grote oppervlaktes mee te bedekken zijn. Ook hebben isolatieplaten een hoge isolatiewaarde. Nadeel is dat zij vrij duur zijn en het lastig maken om kieren te dichten.

2. Vlokken

Vlokken worden in holle ruimtes gespoten. Het voordeel van vlokken is dat zij makkelijk kieren dichten. Nadeel is dat zij een gesloten ruimte vereisen. Bij isolatie van binnenuit, zal je bijvoorbeeld eerst plafondplaten moeten aanbrengen.

3. Dekens

Isolatiedekens zijn meestal van wol gemaakt. Voordeel van dekens is dat je er snel grote oppervlaktes mee kan bedekken en zij een goede brandwerende werking hebben. Nadeel is dat dekens kunnen gaan hangen wat de isolatiewaarde ervan verlaagt.

4. Spuitisolatie

Bij spuitisolatie wordt een isolatiemateriaal tegen het dak gespoten. Voordeel is dat er geen bijsnijwerk nodig is en kieren nauwkeurig te dichten zijn. Een nadeel van spuitisolatie is dat het niet heel milieuvriendelijk is.

Dak isoleren materialen

Materialen die het meest gebruikt worden bij het isoleren van daken zijn:

1. Glaswol

Glaswol is onder de verschillende dakisolatiematerialen een van de goedkoopste opties. Glaswol wordt vooral gebruikt voor de isolatie van hellende daken. Glaswoldekens zijn eenvoudig op maat te snijden. Gespoten glaswol behoort ook tot de mogelijkheden.

2. Papiervlokken (of cellulose)

Papiervlokken zijn gemaakt van krantenpapier en een zeer milieuvriendelijke manier van isoleren. Ze hebben uitstekende vochtregulerende capaciteiten.

3. Gespoten PUR

Gespoten polyurethaanschuim is niet gevoelig voor vocht en garandeert een naadloze isolatie van je dak. Het is helaas niet het meest milieuvriendelijke materiaal.

4. PIR-isolatieplaten

Polyisocyanuraat isolatieplaten worden veel gebruikt voor de isolatie van platte daken. Ze zijn drukvast en goed beloopbaar. Ideaal voor wie een dakterras wil aanleggen.

Vraag een expert hoe jouw dak te isoleren is en welk materiaal daarvoor het meest geschikt is.
Vul je gegevens in en krijg 3 gratis offertes!