Dak isoleren met PIR

WebKrunch
24/02/2019
P

dakwerkenexpert-warme-woing-isolatieEen van de mogelijkheden om het woningdak te isoleren, is isolatie met PIR. PIR is een afkorting van polyisocyanuraat en is een geharde kunststofschuim die toegepast wordt bij het isoleren van met name daken. PIR is een polymeer ofwel thermo-hardend soort platic. Vergeleken met een ander isolatiemateriaal, het bekende PUR-schuim, heeft PIR-isolatiekunststof als voordeel dat het een betere dimensionale stabiliteit heeft en betere isolerende eigenschappen. Met name de druksterkte is beter dan die van PUR, terwijl het PIR-materiaal tevens een sterkere structuur heeft. PIR geldt als een van de best isolerende materialen als het gaat om dakisolatie. PIR-dakisolatie kent een lamdbawaarde van 0.022 en daarmee is deze isolatiesoort de beste isolatiemethode voor daken die in de bouwwereld voorhanden is.

Er is één soort isolatiemateriaal, resol, dat nog beter isoleert, maar dat materiaal heeft grote nadelen omdat het vocht niet goed weert, minder drukvast is en veel moeilijker aan te brengen is in dakconstructies. Het aanbrengen van PIR als isolatie gebeurt doorgaans via PIR-platen, die aan de onderkant van de dakconstructie worden aangebracht. PIR isoleert nagenoeg perfect en heeft talrijke voordelen boven andere dakisolaties.

Ten eerste is niet milieuvervuilend en bevat PIR-isolatie geen schadelijke stoffen en gaat zeer lang mee. Wie kiest voor PIR-dakisolatie kiest dan ook voor een duurzame oplossing en jarenlang isolatiegemak.

In de tweede plaats geldt PIR met een gewicht van 32 kg/m³ als een lichtgewichte variant van dakisolatie. Een vergelijking met rotswol: dit soort isolatie kan wel 120 kg/m³ als gewicht hebben.

Het mooie van PIR is in de derde plaats dat PIR geen vocht opneemt. Hierdoor blijft de isolatiewaarde van PIR behouden en verandert het gewicht van het isolatiemateriaal niet.

Verder is dit type materiaal een duurzame keuze: PIR is dun, is milieuvriendelijk geproduceerd en gaat zonder onderhoud of bewerking zeer lang mee.

En ten slotte is PIR een brandwerend isolatiemiddel en dus een veilige keuze vergeleken met diverse andere soorten isolatiematerialen.