Dakisolatie

WebKrunch
24/02/2019
D

dakwerkenexpert-dakisolatie-warmteDakisolatie is een wijze van isoleren, waarbij het dak van isolatiemateriaal voorzien wordt om de warmte in huis beter vast te houden. Naast spouwmuurisolatie, isolatieglas en vloerisolatie is dakisolatie een van de meest rendabele methoden om het huis te isoleren en op die manier energie te besparen en een bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot te leveren. Wie het dak van zijn woning goed laat isoleren, bespaart al snel 30 procent warmteverlies, wat financieel zo’n 350-550 euro per jaar op de energierekening scheelt. Per vierkante meter dak-oppervlakte bespaar je per jaar tussen de 9 kuub en 11 kuub gas. Dat is al met al dus een fikse besparing op het gasverbruik!

Er zijn in principe twee hoofdvormen van dakisolatie, namelijk isolatie van het dak aan de buitenkant en het isoleren van de binnenkant. Voor dakisolatie worden uiteenlopende materialen en methodieken gebruikt, zoals minerale wol, natuurlijke isolatiematerialen en dakisolatie van kunststof. Hieronder volgt een korte toelichting op deze typen dakisolatie.

Ten eerste isolatie op basis van een minerale wol, dat vaak toegepast wordt om hellende daken te behandelen. Minerale wollen zorgen voor een perfecte thermische isolatie van het dak en zijn naar verhouding ook voordelig in de aanschaf. Er zijn drie hoofdsoorten mineraalwol, te weten glaswol, gespoten glaswol en rotswol. Een voordeel van glaswol is dat dit gemakkelijk op de goede maat te krijgen is en ook goed in te duwen is. Verder is glaswol naar verhouding voordelig, vertraagt het brand en biedt deze isolatievorm een hoge isolerende waarde. Ook kan glaswol in kleinere en losse stukjes in het dak gespoten worden. Hierbij worden holle plekken opgevuld. Door de eigenschappen van het gespoten glaswol wordt de temperatuur in huis beter vastgehouden, terwijl glaswol tegelijk wel voldoende ventileert. Rotswol, ten slotte, heeft net zulke goede isolerende eigenschappen als glaswol. Maar als extra pluspunt van dit isolatiemateriaal geldt dat rotswol ook goede geluiden kan isoleren. Wie gaat voor een hoogstaande thermische dakisolatie én een akoestische verbetering, kan dus het beste kiezen voor rotswol.

In de tweede plaats zijn er natuurlijke materialen om jouw woningdak mee te isoleren. Deze materialen en stoffen zijn milieuvriendelijk ‘gefabriceerd’ en dus ecologisch verantwoord om te gebruiken. De bekendste voorbeelden van natuurlijke dakisolatie zijn het gebruik van schapenwol, houtwol-isolatie, kurk, hennepmateriaal en papiervlokken (de laatste isolatievorm wordt ook wel cellulose genoemd).

Ten slotte de derde manier om een dak te isoleren, namelijk via kunststofisolatie. Chemisch gemaakte hardschuimen die voor dakisolatie gebruikt worden zijn PUR, EPS, PIR en XPS. De laatste tijd is met name PIR-schuim een populaire optie, omdat hiermee goed vlakke daken geïsoleerd kunnen worden en deze prima toepasbaar zijn in natte omgevingen, zoals natte buitenmuren, poreuze buitengevels en/of vochtige kelders.