Dampscherm plat dak

WebKrunch
24/02/2019
D

dakwerkenexpert-nieuw-plat-dak-1-1Bij dakisolatie wordt door dakdekkers steeds vaker als extra maatregel een dampscherm aangebracht, met name bij het isoleren van platte daken. Onder een dampscherm wordt een speciaal folie verstaan, die een dampremmende werking heeft en ervoor zorgt dat dat dakisolatie van een plat dak of een hellend dak perfect functioneert.

De waterdichte folie zorgt ervoor dat er van binnenshuis geen vocht kan doordringen in het daken voorkomt dus ook dat er vocht in het isolatiemateriaal terechtkomt. Hierdoor functioneert de (thermische) dakisolatie aanzienlijk beter, wordt meer energie vastgehouden en behaal je als woningeigenaar een hoger rendement van jouw dakisolatie.

Bepaald isolatiemateriaal is al standaard voorzien van een vochtbeschermende folielaag, zoals minerale wol. Maar dit geldt niet voor alle soorten en typen isolatiemiddelen. Wie kiest voor een dampscherm, isoleert efficiënter en voorkomt tevens schimmelvorming in het dak.

Qua dampschermen kan er gekozen worden uit drie soorten toepassingen: een dampscherm van plastic folie vervaardigd uit polyethyleen, of aluminiumpapier, of een speciale extra laag bitumen die op de isolatielaag kan worden aangebracht. Met name op platte daken, maar ook op hellende daken is het gebruik van dampfolie zinvol. Een plat dak laat namelijk geen vocht door, waardoor het vocht in de dakbedekking cq. de dakisolatie kan kruipen en tot problemen kan leiden. Voor de prijs – een dampscherm kost circa 5 euro per vierkante meter – hoef je het in elk geval niet te laten!