Isolatieplaten

WebKrunch
24/02/2019
I

dakwerkenexpert-dakisolatie-thermische-isolatie-platenDakisolatieplaten zijn in allerlei soorten en vormen verkrijgbaar. Deze platen zijn ideaal om veel warmte vast te houden onder het dak en kunnen zowel aan de buitenkant als binnenkant worden aangebracht om de woning te isoleren. In de bouwwereld worden doorgaans isolatieplaten van vijf soorten isolatiematerialen gemaakt: EPX, XSP, resol, PIR en PUR.

EPX-isolatieplaten worden ook wel piepschuim genoemd. Ze zijn vervaardigd uit zogeheten geëxpandeerd polystyreen. Typerend voor deze isolerende platen is dat ze erg licht zijn en prima tegen vochtige omstandigheden kunnen.

XSP-platen hebben een iets hogere isolatiewaarde dan EPX. Verder vertonen ze dezelfde eigenschappen als piepschuim: ze weren vocht en zijn naar verhouding licht.

Resol staat in de bouwwereld bekend als isolatiemateriaal met de hoogste isolatiewaarde van alle soorten isolatieplaten. Het isolerend vermogen van dit isolatiemateriaal is 0,020 W/mK. Ze worden met name toegepast op hellende daken en kunnen zowel aan de binnenzijde als buitenzijde van het dak worden aangebracht. Dun isoleren is met resol mogelijk. Het enige nadeel van resolschuim is dat de prijs van deze isolatieplaten relatief hoog is vergeleken met andere platen.

Een vierde plaatsoort zijn PIR-isolatieplaten. PIR (polyisocyanuraat) is als isolatiemiddel is een brandveilig systeem en is vanwege zijn gunstige prijs-kwaliteitverhouding een van de meest gewilde typen isolatieplaat.

Ten slotte wordt er op daken PUR-isolatie gebruikt. PUR (polyurethaan) isoleert uitstekend en is relatief dun. Een voordeel van PUR is het feit dat, als er na de plaatsing van PUR-platen nog kleine kiertjes overblijven, deze met behulp van PUR-schuim opgevuld worden om koudebruggen te voorkomen. Zo wordt een hoge isolatiewaarde gehaald, met al resultaat een uitstekend geïsoleerd dak.