Sarkingdak

WebKrunch
24/02/2019
S

dakwerkenexpert-sarkingdakOnder een sarkingdak wordt door isolatiebedrijven een daktype verstaan waarbij het isolerende materiaal aan de bovenkant van de dragende constructie is bevestigd. het isolatiemateriaal – doorgaans worden hiervoor PUR- of PIR-platen gebruikt – zit hierbij tussen de spanten en het onderdak in. Hierop liggen dan weer de tengellatten en panlatten. Sarkingdaken hebben diverse voordelen boven andere manieren van het dak isoleren.

Een eerste pluspunt is dat dit type isolatie via de buitenkant van het dak wordt aangebracht. Hierdoor hoeft het bestaande binnenwerk op zolder of in de kamer onder het dak er niet uitgesloopt worden.

Deze aanpak is, dat is het tweede voordeel, een efficiënte manier van isoleren, omdat de platen doorlopend aan elkaar gelegd worden en doorgaans met een verbindende tape worden afgeplakt. Door deze luchtdichte isolatie krijgen tochtplekken, ook wel koudebruggen geheten, nauwelijks tot geen kans.

Ten derde hebben sarkingdaken als voordeel dat ze snel geplaatst kunnen worden door een bouwbedrijf of dakdekker. Dit soort isolatieklussen is dan ook snel uitvoerbaar, zodat je maar een korte tijd last hebt van de isolatiewerkzaamheden.

Nog een voordeel van een sarkingdak? Vooruit, in de vierde plaats bespaar je met isolatie via sarking ruimte aan de binnenkant van de bovenverdieping. De isolatie wordt immers aan de andere kant aangebracht. Dit scheelt al gauw een decimeter aan ruimte, soms net voldoende om die hoe kast op de zolderkamer wél kwijt te kunnen onder het schuine dak of het hoofd niet telkens tegen het verlaagde plafond te stoten!

Een laatste pluspunt van een dak met sarking is het gegeven dat het dakhout beter beschermd blijft. Eenvoudigweg omdat het isolatiemateriaal aan de bovenkant van de dakconstructie aangebracht wordt en dus feitelijk op het dakhout ligt en deze afschermt.